back

Voiko mitään analytiikka- tai mainontaratkaisuja käyttää ilman suostumusta?

Verkkosivujen käyttäjistä ja käytöstä halutaan kerätä kattavasti tietoja. Myös mainonta halutaan optimoida tavoittamaan juuri oikeat vastaanottajat. Tietojen keräämiseen ja loppukäyttäjän tunnistamiseen käytetään erilaisia evästeteknologioita. Evästeiden lisäksi ePrivacy-sääntely ja Suomessa laki sähköisen viestinnän palveluista koskee kaikkea ihan ‘tietoa’, mitä loppukäyttäjän päätelaitteelle tallennetaan selaimessa tai applikaatiossa. Sääntelyn vaatimukset osuvat yhtälailla kaikkiin "seurantateknologioihin", kuten pixeleihin, kolmansien osapuolen tarjoamiin fontteihin, JavaScripteihin ja vastaaviin. Poikkeuksen tekevät "ehdottoman välttämättömät evästeet". Suostumusta ei edellytetä, jos tiedon tallentaminen on “ehdottoman välttämätöntä” pyydetyn palvelun tarjoamiseksi.

Ongelmana on, että vaikka evästeitä hyödyntävä organisaatio ei pystyisi tunnistamaan sivuillaan vierailevaa käyttäjää, evästepalveluita tarjoavat teknologiajätit pystyvät yhdistämään käyttäjän tiedot muihin tietoihin ja osaksi laajempaa profiilia. Tämä muodostaa vakavan uhan henkilön yksityisyydelle ja oikeudelle määrätä omista tiedoistaan. 

Eväste- ja ID-pohjaista seurantaa on rajoitettu jo pitkään myös alan toimijoiden puolesta. Selaimet (mm. Chrome, Safari) ovat ilmoittaneet estävänsä kolmansien osapuolten (3P) evästeet, jolloin käyttäjien seuranta kyseisten evästeiden avulla muuttuu käytännössä mahdottomaksi. Monet toimijat ovat jo siirtyneet mainonnan ja analytiikan osalta muihin menetelmiin, kuten palvelinlokien analysointiin ja tietojen keräämiseen kirjautumisen kautta sekä sivuston kontekstiin sidottuun mainontaan, joka ei tallenna tietoja loppukäyttäjän päätelaitteelle suostumusta edellyttävällä tavalla.

 

Traficomin konservatiivinen kanta analytiikkaevästeisiin puhuttaa

PrivacyAntin Chief Legal Engineer Heikki Tolvanen (CIPP/E, CIPM, CIPT & FIP), PrivacyAntin hallituksen edellinen puheenjohtaja Eija Warma-Lehtinen ja nykyinen puheenjohtaja Leena Kuusniemi jatkavat keskustelua evästeistä.

Katso video.

 

Onko mitään toivoa koittaa perustella, että mainontaan käytettävät evästeet olisivat välttämättömiä?

Miksi nykyiset käytännöt vääristävät kilpailua? Eija, Leena ja Heikki puivat mainontakäytäntöjä.

Katso video.