back

Mobiilisovellukset keräävät paljon henkilötietoja, mutta voidaanko itse käyttöjärjestelmät unohtaa?

Mobiilisovelluksiin liittyvää henkilötietojen käsittelyä on tutkittu viime aikoina paljon. Vähemmän näkyvyyttä on saanut itse mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiin liittyvä henkilötietojen kerääminen ja käsittely. Nyt Edinburghin yliopisto ja Trinity College Dublinista ovat julkaisseet tutkimuksen, jossa on selvitetty mm. Huawein, Samsungin ja Xiaomin kehittämien Android käyttöjärjestelmien keräämiä tietoja. Tulokset ovat varsin mielenkiintoisia.

 

Tutkimuksen mukaan tiedon kerääminen on huomattavaa ja tietoja kerätään vaikka käyttäjä olisi tehnyt valintoja keräämisen estämiseksi. Kerättäviin tietoihin lukeutuu erilaiset laiteID:t, mutta myös käyttäytymis- ja telemetriatiedot. Tiedot ovat helposti laskettavissa henkilötiedoiksi GDPR:n määritelmän mukaisesti. Mikä voi yllättää ns. peruskäyttäjät on se, että nämä laitteet lähettävät huomattavan määrän tietoa myös erilaisille kolmansille osapuolille, kuten tässä tapauksessa Googlelle, Microsoftille, LinkedInille ja Facebookille.

Lue tutkimuksesta täältä.